Zorunlu trafik sigortası nedir?

Zorunlu Trafik Sigortası, adından anlaşılabileceği gibi araç sahiplerinin yasal olarak yaptırmakla mükellef olduğu sigorta türüdür. Araç ile bir kazaya karışılması durumunda karşı tarafın masraflarını karşılamak için sürücüye yardımcı olan trafik sigortasını yaptırmamanın ise para cezası gibi sonuçları bulunmaktadır.

Zorunlu Trafik Sigortası olmayan araçlar trafiğe çıkamaz. Burada tabii ki bazı istisnalardan söz edilebilmektedir. Sadece pist gibi alanlarda kullanılacak araçlar için farklı sertifikalara ihtiyaç duyulur.

Zorunlu Trafik Sigortası Nedir?

Zorunlu Trafik Sigortası, kaza yapılan herhangi bir durumda, kazayı yapan araç sahibinin kabahat ve yarattığı hasar oranına bağlı olarak meydana gelen maddi zararı tamamen veya kısmen karşılayan bir sigorta çeşididir. 2918 Sayılı Karayolları Kanunu gereğince zorunlu hale getirilen yani isteğe bağlı olmayan Trafik Sigortası, kasıtlı olarak gerçekleştirilen ya da hukuki olarak bu yönde karar verilen durumlarda geçerliliğini yitirir. Kara yollarına çıkan tüm motorlu taşıtların, trafik sigortası poliçesini yanında bulundurması faydalıdır.

Zorunlu Trafik Sigortasının Avantajları Nelerdir?

Trafiğe çıkan her araç sahibinin Zorunlu Trafik Sigortası yaptırması birçok avantajı beraberinde getirir.

Sigortanızı yaptırmadan trafiğe çıkmanız durumunda para cezası ile karşılaşabilirsiniz. 2013 yılına kadar, aracınızı kullanırken poliçeyi yanınızda bulundurmanız zorunluydu, fakat artık polisler bilgisayar ortamından da aracın trafik sigortası belgesine ulaşabildikleri için böyle bir zorunluluk yok. Fakat siz yine de dilerseniz belgenizi yanınızda taşıyabilirsiniz. Kısacası bu sigortanın ilk avantajı sizi ceza ödemekten kurtarması.

Kazaya dâhil olan üçüncü şahısları güvence altına alması da sigortanın bir diğer faydasıdır. Diğer bir yandan, poliçe doğrultusunda, vefat ve tedavi teminatından avukatlık giderlerine, araç teminatından kaza başına maddi hasar teminatına kadar ortaya çıkan tüm masrafları karşılayarak hem hatalı tarafı hem de mağdur olan kişileri koruması da Zorunlu Trafik Sigortası’nın önemi konusuna dikkat çeken bir diğer unsurdur.

Zorunlu Trafik Sigortasının Teminatları Nelerdir?

  • Araç ve Kaza Başına Maddi Hasar Teminatı: Bu teminat, karşı tarafa verdiğiniz maddi zararları teminat altına almaktadır. Kusurlu olduğunuz bir kazada birden çok araç zarar gördüyse olay başı teminatı devreye girmektedir.
  • Kişi ve Kaza Başına Sağlık Giderleri Teminatı: Bu teminat karşı tarafa verdiğiniz bedeni zararları teminat altına almaktadır. Burada araçtaki kişi sayısı esas alındığından araç tipine göre teminatlar değişmektedir.
  • Kişi ve Kaza Başına Sakatlanma ve Ölüm Teminatı: Kaza sonucu bir kimsenin ölümüne yol açmanız halinde; ölenin defin masraflarıyla ölen kişinin geride kalanlarına manevi tazminat teminatı vermektedir. Sakatlanma teminatıysa, karşı tarafın kaza sonucu kısmen veya tamamen çalışamaz hale gelmesi sonucu meydana gelen zararları kapsamaktadır.

Zorunlu Trafik Sigortası İptali Nasıl Olur?

Trafik sigortası, kullanıcı ya da sigorta şirketi tarafından iptal edilebilir. Sigorta şirketi, yükümlülüklerini yerine getirmeyen sürücülerin poliçelerini iptal edebilir. Örneğin sürücüden istenen bilgiler hatalı olarak verilirse sigorta iptali olabilir.

Aracın satılması ya da değiştirilmesi durumunda da sigorta poliçesi iptal edilebilir. Trafik sigortasını satıştan sonra iptal etmek için değiştirilmiş ruhsat ve satış belgesi gibi belgeler ile sigorta acentesine gidilmesi gerekmektedir. İptal işleminden sonra alıcı adına kısa süreliğine geçerli olan geçici sigorta düzenlenir.

Zorunlu Trafik Sigortası Prim İadesi Nasıl Alınır?

Zorunlu Trafik Sigortası, araç satışı gibi nedenlerle iptal edildiği zaman iade alınabilir. Zorunlu Trafik Sigortası prim iadesi sırasında, sigortanın ne zaman yapıldığına ve bitimine ne kadar kaldığına bakılır. Trafik sigortası poliçesinin kalan süresine göre tutar belirlenir ve sigorta iadesi, işlemin yapıldığı acente tarafından ödenir.